Ga naar de inhoud

Het geheim van de smid

Ik heb een voorliefde voor strakke geometrische vormen enerzijds en een meer organisch uiterlijk anderzijds. Ik zoek naar verrassende vormen en combinaties en houd ervan dat sieraden kunnen bewegen of onderdelen kunnen wisselen. Technieken die ik graag toepas zijn fusion, granuleren en gietsels in sepia. Met die technieken in gedachten en door combinaties van geometrische vormen te maken kom ik tot mijn ontwerpen. Ook houd ik van een kleurrijk accent door een edelsteen te verwerken. Ik gebruik uitsluitend natuurlijke edelstenen.


Sepia

Door een gietsel te maken in een ossa sepia (kortweg: sepia) krijg je een unieke golvende structuur. Een sepia is de inwendige schelp van een zeekat, een inktvissoort. Deze soort heeft een groot leefgebied en komt ook voor aan de Nederlandse kusten. Na het sterven van het dier spoelt de sepiaschelp aan. Ik kom graag op de Waddeneilanden en zoek daar naar sepia. De sepiaschelp heeft van binnen een karakteristieke geribbelde structuur, die benut wordt bij het maken van een uniek gietsel. Elke schelp kan slechts eenmaal gebruikt worden. Dat maakt elk gietsel en daarmee elk sieraad uniek.


Fusion

Door fusion toe te passen krijg je een zanderige structuur. Die structuur ontstaat door vijlsel te versmelten met de ondergrond, zonder gebruik van soldeer. Het is een spannend proces, iets te veel hitte en het sieraad smelt weg.


Granuleren

Granules zijn kleine bolletjes. Deze bolletjes kunnen als accent toegevoegd worden aan een sieraad. Deze toepassing heet granuleren. De bolletjes worden gemaakt door kleine stukjes edelmetaal te verhitten totdat ze smelten. De bolletjes worden vervolgens met een piepklein stukje soldeer en met veel geduld één voor één aan het object gesoldeerd.


Van oud naar nieuw

Edelmetalen zijn niet alleen kostbaar, maar vaak ook dierbaar. Het mooie is dat edelmetalen recyclebaar zijn zonder kwaliteit te verliezen. Zo kunnen oude sieraden die versleten zijn of niet meer gedragen worden gebruikt worden om een sieraad te maken dat wel bij u past. Ook hiervoor kunt u bij mij terecht.