Ga naar de inhoud

Over mij

Ik ben Nienke Jet de Vries, de edelsmid achter Atelier Glimke. Mijn interesse in vormgeving, fijne techniek, ambacht en creatie kwamen in 2018 samen in het edelsmeden. Eerst heb ik onder leiding van o.a. Theo van Halsema vele avonden achter de stavelij, zoals de werkbank van een edelsmid heet, doorgebracht. Daaruit voortvloeiend heb ik in 2023 de tweejarige opleiding tot edelsmid voltooid bij het Collectief Edelsmeden Leeuwarden (CEL) onder leiding van Sanne Bergsma.

Het woord ‘atelier’ verwijst naar een werkplaats en daarmee het ambachtelijk vervaardigen van sieraden. Daarbij roept het ook iets kunstzinnigs op. Dat past bij de unieke sieraden die ik op ambachtelijke wijze maak. Het Friese woord ‘glimke’ maakt het atelier compleet. Glimke betekent glimlach in het Fries. Ik heb veel plezier in het vervaardigen van sieraden en hoop dat de ontvanger ze ook met veel plezier zal dragen. Verder kan ‘glimke’ geassocieerd worden met glimmen en glanzen.

Ik heb een voorliefde voor strakke geometrische vormen enerzijds en een meer organisch uiterlijk anderzijds. Ik zoek naar verrassende vormen en combinaties en houd ervan dat sieraden kunnen bewegen of onderdelen kunnen wisselen. Technieken die ik graag toepas zijn fusion, granuleren en gietsels in sepia. Met die technieken in gedachten en door combinaties van geometrische vormen te maken kom ik tot mijn ontwerpen. Ook houd ik van een kleurrijk accent door een edelsteen te verwerken. Ik gebruik uitsluitend natuurlijke edelstenen.

.

Door fusion toe te passen krijg je een zanderige structuur. Die structuur ontstaat door vijlsel te versmelten met de ondergrond, zonder gebruik van soldeer.

Granules zijn kleine bolletjes. Deze bolletjes kunnen als accent toegevoegd worden aan een sieraad. Deze toepassing heet granuleren. De bolletjes worden gemaakt door kleine stukjes edelmetaal te verhitten totdat ze smelten. De bolletjes worden vervolgens met een piepklein stukje soldeer en met veel geduld één voor één aan het object gesoldeerd.

Door een gietsel te maken in een ossa sepia (kortweg: sepia) krijg je een unieke golvende structuur. Een sepia is de inwendige schelp van een zeekat, een inktvissoort. Deze soort heeft een groot leefgebied en komt ook voor aan de Nederlandse kusten. Na het sterven van het dier spoelt de sepiaschelp aan. De sepiaschelp heeft van binnen een karakteristieke geribbelde structuur, die benut wordt bij het maken van een uniek gietsel. Elke schelp kan slechts eenmaal gebruikt worden. Dat maakt elk gietsel en daarmee elk sieraad uniek.